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441 G St. N.W. 
Washington, DC  20548 

 

December 8, 2020 

Ms. Toni Lee-Andrews 
Director, Professional Ethics Division 
American Institute of Certified Public Accountants 
220 Leigh Farm Road 
Durham, North Carolina 27707-8110 

GAO’s Response to the AICPA’s Proposed Interpretation of the AICPA Code of 
Professional Conduct, Staff Augmentation Arrangements, September 2020 

Dear Ms. Lee-Andrews:  

This letter provides GAO’s comments on the re-exposed interpretation entitled Staff 
Augmentation Arrangements, prepared by the American Institute of Certified Public Accountants 
(AICPA) Professional Ethics Executive Committee (PEEC).1 The AICPA adopted the Code of 
Professional Conduct (code) to provide guidance and rules to all its members for performing 
their professional responsibilities. The code consists of principles and rules as well as 
interpretations and other guidance. If adopted as final, the proposed interpretation will be 
incorporated as ET section 1.275.007 of the code.  

As the supreme audit institution for the United States as well as an auditing standard-setting 
organization, GAO is committed to supporting the public interest and the interest of the public 
sector auditing community. To that end, GAO promulgates generally accepted government 
auditing standards (GAGAS).2 GAGAS provides a framework for conducting high-quality audits 
of government organizations, programs, activities, and functions and of government assistance 
received by contractors, nonprofit organizations, and other nongovernment organizations with 
competence, integrity, objectivity, and independence. Auditors and audit organizations follow 
GAGAS when required by law, regulation, agreement, contract, or policy. Our comments reflect 
the importance we place on reinforcing the values promoted in both the code and GAGAS 
especially with regard to auditors’ independence. We anticipate that certain auditors of 
government entities will be required to comply with both the interpretation and GAGAS. 

The proposed interpretation is part of PEEC’s efforts to converge its standards with those of the 
International Ethics Standards Board for Accountants (IESBA). Specifically, PEEC seeks to 
converge ET section 1.275.007 of the code with section 525, Temporary Personnel 
Assignments, of the International Code of Ethics for Professional Accountants. 

For the reasons discussed below, we believe that augmented staff arrangements for attest 
clients should be prohibited. We also believe that practices in the U.S. environment provide 

                                                 
1A staff augmentation arrangement involves a firm lending its personnel to clients whereby the client is responsible 
for the direction and supervision of the activities performed by the augmented staff. These arrangements are 
sometimes referred to as loaned staff arrangements. PEEC issued the original exposure draft entitled, Staff 
Augmentation Arrangements, on December 7, 2018.   

2GAO, Government Auditing Standards: 2018 Revision, GAO-18-568G (Washington, D.C.: July 2018). 

https://www.gao.gov/products/GAO-18-568G
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consideration for the existence of differences between the code and IESBA’s International Code 
of Ethics for Professional Accountants. 

PEEC requested responses to certain questions. Our responses follow.  

Response to Request for Comments 

a. Should staff augmentation arrangements with attest clients be permitted under any 
circumstances? Why or why not? 

 
We acknowledge PEEC’s efforts in revising its proposed interpretation to develop what it 
believes are safeguards to independence for situations in which members and members’ 
firms lend personnel to clients under staff augmentation arrangements. We are concerned 
that the proposed safeguards contain elements that are subject to interpretation. As such, 
we believe that it will be difficult for members and members’ firms to implement the 
proposed safeguards consistently to reduce threats to auditor independence to an 
acceptable level.  
 
The proposed interpretation states the following:  
 

.02 If a partner or professional employee of the member’s firm serves as augmented 
staff for an attest client, familiarity, management participation, advocacy, or self-review 
threats to the member’s compliance with the “Independence Rule” [1.200.001] may exist. 
Threats would not be at an acceptable level and independence would be impaired 
unless all the following safeguards are met: 

a. The staff augmentation arrangement is being performed due to an unexpected 
situation that would create a significant hardship for the attest client to make 
other arrangements. 

b. The augmented staff arrangement is not expected to reoccur. 
c. The augmented staff arrangement is performed for only a short period of time. 

There is a rebuttable presumption that a short period of time would not exceed 
30 days. 

d. The augmented staff neither participates in, nor is in a position to influence, an 
attest engagement covering any period that includes the staff augmentation 
arrangement. 

e. The augmented staff performs only activities that would not be prohibited by the 
“Nonattest Services” subtopic [1.295] of the “Independence Rule” [1.200.001]. 

f. The member is satisfied that management of the attest client designates an 
individual or individuals who possess suitable skill, knowledge, and experience, 
preferably within senior management, to be responsible for  

i. determining the nature and scope of the activities to be provided by the 
augmented staff; 
ii. supervising and overseeing the activities performed by the augmented 
staff; and 
iii. evaluating the adequacy of the activities performed by the augmented 
staff and the findings resulting from the activities. 

 
It is our view that some of the proposed safeguards are subjective and thus could be 
inconsistently interpreted and implemented. For paragraph 02.a, a number of wide-ranging 
perspectives may exist—within the member and member firm community and with entities 
that have enforcement authority—as to what represents an “unexpected situation” and a 
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“significant hardship.” For example, state and local governments may experience 
unexpected budget cuts that lead to staffing reductions deemed to be significant hardships. 
These entities may rely on members and members’ firms to augment government staff. In 
our view, this would give the appearance that the auditor is a government employee, and 
the public could conclude that the auditor was not independent. 
 
We believe that the proposed safeguard in paragraph 02.b is also subjective as it refers to 
member and member firms’ expectations concerning the reoccurrence of staff augmentation 
arrangements. Expectations about something that will or will not happen in the future are 
subject to change based on the outcome of events. If the need for a subsequent staff 
augmentation arrangement arises, questions about the auditors’ independence may also 
arise, as the proposed safeguard does not prohibit additional staff augmentation 
arrangements in current or future accounting periods.  
 
In addition, in paragraph 02.c, the proposed safeguard requires the augmented staff 
arrangement to be performed for a short period of time. Implementation of this proposed 
safeguard may also be subjective. For example, the augmented staff arrangement could 
extend for a number of months, as the proposed interpretation does not impose parameters 
on the rebuttable presumption for a short period of time of 30 days—such as, stating that the 
30-day period represents consecutive business days within an accounting period. Also, 
members and members’ firms may infer that it is permissible to exceed 30 days as long as 
the length of the augmented staff arrangement can be justified. Moreover, the proposed 
safeguard does not contain limits on the number of staff who could be involved in an 
augmented staff arrangement (e.g., whether arrangements for 20 staff for up to 30 days per 
each staff would be permitted).  
 
The proposed interpretation is part of PEEC’s efforts to converge its standards with the 
standards of IESBA. The objective of IESBA is to serve the public interest by setting high-
quality ethics standards for professional accountants. IESBA’s long-term objective is to 
converge International Code of Ethics for Professional Accountants ethical standards, 
including auditor independence standards, with those that regulators and national standard 
setters issue. To that end, differences may exist between the proposed interpretation and 
aspects of the U.S. regulatory environment concerning auditor independence. For example, 
the Securities and Exchange Act of 1934 Rule 2-01 of Regulation S-X is designed to ensure 
that auditors are qualified and independent of their audit clients both in fact and in 
appearance. The rule sets forth the general standard of auditor independence and prohibits 
an independent auditor from acting as an employee of an audit client.   
 
Given the subjective nature of some of the proposed safeguards, we are concerned that 
members and members’ firms may incorrectly conclude that threats to independence are at 
an acceptable level when reasonable, informed third parties would perceive auditor 
independence as impaired. It is also our view that the proposed interpretation would pose 
challenges for the appropriate entities to enforce the auditor’s adherence to it uniformly. For 
the reasons stated above, we believe that augmented staff arrangements for attest clients 
should be prohibited. We also believe that practices in the U.S. environment provide 
consideration for the existence of differences between the code and IESBA’s International 
Code of Ethics for Professional Accountants. 
 

b. If you believe staff augmentation arrangements should be permitted, do you agree 
with the proposed interpretation, including the proposed safeguards, that would allow 
such arrangements in very limited situations? Why or why not? 
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For the reasons discussed above in our response to question a, we believe that augmented 
staff arrangements for attest clients should be prohibited. 
  

c. Do you believe that 30 days is an appropriate time period for the attest client to make 
other arrangements (see paragraph .02c of the interpretation)? If not, why? 

 
For the reasons discussed above in our response to question a, we believe that augmented 
staff arrangements for attest clients should be prohibited. 
 

d. Should an exception for staff augmentation arrangements with certain affiliates of a 
financial statement attest client, as described in paragraphs 14–19 of this explanation, 
be permitted? 

i. Why or why not? 
ii. If it should be permitted, should the proposed additions discussed in 

paragraphs 18–19 of this explanation be added as drafted or do you have 
suggested revisions? 

 
For the reasons discussed above in our response to question a, we believe that augmented 
staff arrangements for attest clients should be prohibited. 
 

e. Do you believe there should be an exemption for staff augmentation arrangements for 
all SSAE engagements when the services provided by the augmented staff do not 
relate to the specific subject matter of the SSAE engagement, or should the 
exemption be limited to only AUPs under the SSAEs? Why or why not? 

 
For the reasons discussed above in our response to question a, we believe that the code 
should not provide an exemption for staff augmentation arrangements for any Statements 
on Standards for Attestation Engagements (SSAE) engagements, including agreed-upon 
procedures (AUP) engagements.3 We believe threats would be at a similar level for any 
attest engagement regardless of whether the underlying services that augmented staff 
perform relate to the specific subject matter of the engagement.   

 
f. Are there specific aspects of the proposal that you believe are too permissive or too 

restrictive? If so, please explain. 
 

For the reasons discussed above in our response to question a, we believe that augmented 
staff arrangements for attest clients should be prohibited. 
 

g. Does a six-month delayed effective date allow firms enough time to implement the 
necessary policies and procedures and terminate any relationships that would no 
longer be permitted? Why or why not? 

 

                                                 
3In an attestation engagement, the subject matter or an assertion by a party other than the auditors is measured or 
evaluated in accordance with suitable criteria. The work the auditors perform and the level of assurance associated 
with the auditor’s report vary based on the type of attestation engagement. An agreed-upon procedures engagement 
is a type of attestation engagement for which an auditor performs specific procedures on subject matter or an 
assertion and reports the findings without providing an opinion or a conclusion. The specified parties to the 
engagement agree upon and are responsible for the sufficiency of the procedures for their purposes. The specified 
parties are the intended users to whom use of the report is limited.  
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We are not providing comments in response to this question.  
 

 - - - - - 

Thank you for the opportunity to comment on these important issues. If you have questions 
about this letter or would like to discuss any of the matters it addresses, please contact me at 
(202) 512-3133 or dalkinj@gao.gov. 

Sincerely yours,  

 

James R. Dalkin 
Director 
Financial Management and Assurance 
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